EXPLORATIE

SAMEN DE WERELD ROND
met inachtname van de op dat ogenblik SOCIAL DISTANCING’ regels!

De organisatie berust bij de Seniorendienst van Sint-Agatha-Berchem
i.s.m. BRU-WEST die instaat voor de programmatie.

FEESTZAAL SINT-AGATHA-BERCHEM,
Koning Albertlaan 33, 1082 Brussel   (Rolstoel toegankelijk).

PRAKTISCH
Deuren 13u30 / Voorstelling om 14u30.
  De deelnameprijs bedraagt € 10,00 / Berchemnaren € 5,00 per voorstelling.
Zomaarabonnees mits opgave van hun abonneenummer: € 5,00 per voorstelling.

Tickets in voorverkoop
bij de Seniorendienst van Sint-Agatha-Berchem, Koning Albertlaan 23, 1082 Brussel. Tel 02.563.59.20
Toegankelijk: van 09u00 tot 12u00 op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
en van 09u00 tot 16u00 op woensdag.
Betalingen op IBAN: BE85 3101 7840 4106 van de Seniorendienst.

De paspartoe cultuurbon wordt aanvaard.

ZOMAARabonnees zullen op het einde van de exploratie reeks 2021-2022
aangenaam verrast worden door een voucher hun aangeboden door
de lokale afdelingen aangesloten bij de FVK-BHG in verhouding tot het aantal deelnames.

***********************************************************************************************************************************************************************

EXPLORATIE PROGRAMMA 2021-2022
Daar de organistie van activiteiten van talrijke factoren afhankelijk is: kleurzone’s, voordrachtgevers … kan je steeds terecht op onze website www.info-zomaar.com om de laatste berichten te bekijken i.v.m. het al dan niet doorgaan van een activiteit.
Bij twijfel bel gerust op 02.465.30.21

****************
22/09/21 Soedan, van Noord naar Zuid… door Frank De Leger.
In het noorden, het land van de zwarte farao's nemen wij u mee voor een tocht door de geschiedenis. De Deffufa is het meest tastbare bewijs van deze beschaving. Vanaf de 15e eeuw voor onze jaartelling duiken de Egyptische farao's op. Toetmosis, Amenhotep, Ramses II en Echnaton bouwen in Soleb, Sesibi en aan de Jebel Barkal een aantal tempels. Op het einde van het Nieuwe Rijk plooien de Egyptenaren zich terug op Thebe. In Soedan ontstaat de Kushitische beschaving, die zo succesvol is dat ze als de 25e dynastie opgenomen is in de Egyptische Kalender. We maken er ook kennis met het hedendaagse leven van de Nubiërs. Verder zuidwaarts langs de Nijl maken wij kennis met de sedentaire en de nomadische bewoners van de Nuba-bergen. Op de oevers van de Witte Nijl ontmoeten we de Shilluk. In Eastern Equatoria, een van de provincies van het huidige Zuid-Soedan, verblijven we bij de Topossa, de Nyangatom, de Kachipo en de Jié.

06/10/21 Slovenië & Andorra van Ivo Van Hecke.
Slovenië, tussen de Alpen en het zonnige zuiden.

Slovenië is het meest westelijke deel van het voormalige Joegoslavië. We bezoeken er bergdorpjes zoals Cerkno, natuurgebieden zoals de Tolminska Kloof, verder Bled, Škofja Loka, Idrija … de hoofdstad Ljubjana en niet te missen grotten van Postojna en de Sloveense kust met Izola en Piran.
Het Prinsdom Andorra.
Het Prinsdom Andorra is een dwergstaat in de oostelijke Pyreneeën, het bestaat hoofdzakelijk uit ruwe bergen met een gemiddelde hoogte van 2.000 meter. Het geïsoleerde landje zit ingesloten tussen Frankrijk en Spanje en leeft van het toerisme maar vooral van zijn status als belastingparadijs. Andorra is sterk verbonden met de Europese Unie, zonder er echter lid van te zijn.

INLEIDING Van Chang'an (Xi’An in China) tot Constantinopel (Istanbul) door Sonia & Jos Odeurs-Keyen
“In de voetsporen van de oude karavaan- en latere zijderoutes”.

Deze exploratie documentaire in 6 afleveringen neemt ons mee over een ruim 17000 km lange tocht door dorstige woestijnen, over hoge bergpassen van de Altai in Zuid-Siberië, de TianShan, de Hindukush, de Karakorum- en de Pamir Highways.
We maken tochten langs rivieren en valleien langs legendarische en hedendaagse steden, dwars door westelijk China en grensgebieden met Tibet, Mongolië en Afghanistan, door Kirgistan, Tajikistan, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran en Turkije.
Handel en uitwisseling van culturen moeten al ver voor onze tijdrekening hebben plaats gevonden. Meestal denken wij dan aan de Zijderoute waarvan de basis zou gelegd zijn omstreeks 200 voor Christus. Archeologische ontdekkingen getuigen dat er ruim voordien, in de 6de à 5de eeuw voor Christus en waarschijnlijk al veel vroeger, flink wat handel bedreven werd.
Na een tiental reizen door deze landen nemen we u mee in een boeiende documentaire langs oude karavaanroutes, karavanserais, historische en hedendaagse sites en traditionele markten.
Ook krijgt u inzicht in de verscheidenheid van het leven, de gebruiken, tradities en de problemen van de Oeigoeren, Kirgiezen, Tajieken, Oezbeken, Turkmenen, Perzen, Koerden en Turken. En uiteraard zullen de natuur en de prachtige landschappen u zeker gaan bekoren.

24/11/21 Van Xi’an tot Istanbul (deel 1 & 2 ) door Sonia & Jos Odeurs-Keyen
Vanuit Zuid-Siberië, dwars door westelijk China en Kirgistan

Ons avontuur begint met de ontdekking van een graf. In de permafrost van het Zuid-Siberische Altai-gebergte vonden archeologen in een meer dan 2500 jaar oud Scytisch graf een even oud tapijt met motieven die ook voorkomen op de monumentale muren van Persepolis, de ceremoniële hoofdstad van het oude Perzische rijk. Meteen het bewijs van vroege georganiseerde commerciële activiteiten.
Daarna volgen we vanuit de oude hoofdstad van China, Chang’an (Xi’an) de oude karavaan- en latere zijderoutes dwars door westelijk China en de grensgebieden met Tibet en Mongolië. We trekken door de dorstige Taklamakanwoestijn en over de hoogste bergpaden van het Karakorammassief. We bezoeken historische en hedendaagse sites en oude religieuze plaatsen, boeddhistische grotten en ontdekken vergeten culturen zoals die van de Oeigoeren, een thans onderdrukt volk in China.
Vanuit Kashgar in China reizen we naar Kirgistan, onze volgende etappe op de oude karavaanroutes. Kirgistan heeft weinig historische steden en gebouwen, maar overdondert ons met een horizon van besneeuwde bergen, groene valleien en diep blauwe meren. Het was vooral een transitland voor de handelaars van weleer. We maken er kennis met het leven van de half-nomadische bevolking, hun gebruiken en tradities.

26/01/22 Argentinië FHD-film van Edgard Jespers
Van kleurrijke canyons via bruisende watervallen naar schitterende gletsjers !
Argentinië is een Spaanstalig land gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan met ongeveer 42 miljoen inwoners. Het heeft een oppervlakte van 2,8 miljoen km² en is het grootste van de Spaanstalige landen. Het was gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie en werd in 1816 onafhankelijk. Argentinië claimt de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden en een deel van Antarctica.
Argentinië kan best in drie delen verdeeld worden. Het rotsachtige Andesgebergte langs de westelijke grens met Chili, met de Aconcagua als hoogste punt (6962 m). De vruchtbare vlaktes van de pampa's in de noordelijke helft van het land. Het licht geaccidenteerde plateau van Patagonië in de zuidelijke helft tot aan Vuurland. Het klimaat is subtropisch in het noorden, overwegend gematigd droog in het westen en koel, guur tot sub-Antarctisch in het zuiden.
Bezoeken de hoofdstad Buenos Aires met zo’n 3 miljoen inwoners, het droge noorden rond Salta met kleurrijke canyons en typische indianendorpjes, de wijngebieden van Cafayate, het subtropisch gebied met de de Iguazú watervallen op Argentijns en Braziliaans grondgebied, het zuiden met Ushuaia, Vuurland en het gletsjergebied rond El Calafate met o. a.de Perito Moreno gletsjer. Argentinië is ook het land van de tango. Deze sierlijke dans met passie en erotiek is vooral samen genieten. Dit is ook het motto van deze film “Genieten en beleven van dit prachtige land”.

09/02/22 Roemenië door Jean-Pierre Demarsin & Mieke Opsommer.
Roemenië: voor velen onbekend, dus onbemind. Een land met een prachtige natuur. Een derde is bergachtig, met toppen over de 2000 meter: de Karpaten. Al het water vloeit er richting Donau, door nauwe kloven, in brede valleien. De machtige stroom vormt de grens met Servië en Bulgarije en mondt uit in de Zwarte Zee. De Donaudelta, een waaier van grote en kleine kanalen, een vogelparadijs met een rijke flora en fauna, beschermd als “Reservaat van de Biosfeer”.
Het leven op het platteland is soms een stap terug in het verleden. Werken op het veld is er zware arbeid. Maar veel mensen zijn er open, vriendelijk en uiterst gastvrij.
Roemenië, een land met een bewogen geschiedenis, overspoeld door vele verschillende volkeren: Daciërs, overwonnen door de Romeinen, zoals de naam en de taal laten vermoeden. Later kwamen er ook Saksen en Hongaren, Turken en Slaven en een niet onbelangrijke groep Roma.
Roemenië, multicultureel en meertalig lappendeken, heeft veel te bieden:
- De Saksische, middeleeuwse steden van Transsylvanië met de typische weerkerken.
- De houten kerkjes en folklore van Maramureş
- De kerken van Bukovina, Moldavië, van binnen en van buiten beschilderd met fresco’s.
- De kastelen en burchten in dit land van Vlad Tepeş, alias Dracula.
- De hoofdstad Boekarest: de oude stad, het Ceauşescu-verleden en de revolutie.
Roemenië bezit een derde van alle minerale en warmwaterbronnen van Europa. Niet minder dan 3000 zijn er, verspreid over het hele land. In het begin van onze jaartelling hadden de Romeinen reeds een aantal bronnen tot kuuroord uitgebouwd. Vandaag de dag zijn er een 70-tal kuuroorden met water waaraan allerlei geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven.
En Roemenië is een belangrijke wijnproducent. Mooi meegenomen!

16/03/22 Dwars door Afrika. Digitale beeldmontage van Frank De Leger.
Het eerste deel beginnen we met een tocht door het onbekende Tsjaad. In de
grensstreek met Kameroen bezoeken we enkele volksstammen (Mundang, Mousseye,
Toupouri en Mboum). Daarna trekken we naar Noord-Ethiopië waar we de Erta Ale
vulkaan beklimmen en de prachtige kleuren in de Danakil-depressie bewonderen.
In het tweede deel bezoeken we het regenwoud van Gabon. We zien er onder andere
chimpansees en laaglandgorilla's. We zetten onze reis verder in Angola waar we in
het zuidelijke deel van dit door oorlog verwoeste land onder andere enkele markante volksstammen ontmoeten (Mucuahona, Muxhimba, Mundimba en Mumhuila).

27/04/22 Van Xi’an tot Istanbul (deel 3 & 4) door Sonia & Jos Odeurs-Keyen
Vanuit Tajikistan langs Afghanistan, de Hindu Kush en de Hoge Pamir bergketens en de Ferganavallei,
dwars door Oezbekistan tot Turkmenistan.

In de eerste afleveringen hebben we u al een eind mee op sleeptouw genomen op de oude karavaanroutes vanuit Zuid-Siberië, dwars door westelijk China en Kirgistan. We zetten onze tocht verder door Centraal Azië en reizen door Tajikistan, Zuid-Kirgistan, Oezbekistan en Turkmenistan.
In Tajikistan moesten de zwaar beladen karavanen de bergpassen van de hoogste bergmassieven ter wereld, de Hindukush en de Hoge Pamir trotseren vooraleer ze de Ferganavallei in Zuid-Kirgistan en Oezbekistan konden bereiken. In de Ferganavallei is de “zijderoute” ontstaan.
Vervolgens trekken we langs wondermooie oasesteden in de woestijnen van Oezbekistan die enorme rijkdom vergaarden als etappeplaatsen op de oude handelsroutes. Samarkand, Bouchara en Khiva, steden die weinigen hadden gezien maar met lof bezongen door reizigers, dichters, schrijvers en wetenschappers. Ten slotte steken we de grens over naar het mysterieuze, weinig bezochte maar niet minder interessante Turkmenistan dat eveneens een transitland was op de oude karavaanroute naar Perzië (Iran).

25/05/22 Oost-Groenland & Spitsbergen door Guido Vervoort.
Het noordpoolgebied: fascinerend, extreem, adembenemend. In het eerste deel van deze reportage gaan we met een ijsversterkt schip naar Oost-Groenland: de Scoresby Sund, een fjord tot 350 km landinwaarts en gemiddeld 1,5 km diep. Met haar vele zijarmen het grootste fjordencomplex ter wereld… Wij bezoeken er een klein Inuït (Eskimo) dorp. We bewonderen indrukwekkende basaltformaties. Met zodiacs (grote rubberboten) gaan we aan land en maken wandelingen over de toendra met korstmossen, muskusossen en poolvossen. In de Rødefjord en de Harefjord drijven gigantische ijsbergen tot wel dertig verdiepingen hoog en honderden meters lang. ’s Nachts mogen we getuige zijn van een adembenemend schouwspel: het magische noorderlicht, aangrijpend en onvoorstelbaar mooi… In het tweede deel van de reportage: Spitsbergen, een met gletsjers bedekte eilandengroep te midden de Noordelijke Ijszee. Daar worden we overweldigd door prachtige berglandschappen, fjorden en gletsjers. Overblijfselen van oude nederzettingen, torenhoge vogelkliffen en afkalvende gletsjers. Wandelingen over de toendra. Pooldieren als zeevogels, zeehonden, poolvossen, walrussen en natuurlijk ijsberen, de “koning van het noordpoolgebied”. Tenslotte varen we zo ver als mogelijk in de richting van de Noordpool doorheen het krakende pakijs, een onbeschrijfelijke ervaring…

Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!
Halte Schweitzer: MIVB TRAM 19 & 82 /  MIVB BUS 20, /  DE LIJN 355.
Halte Vereman:
MIVB TRAM 19

Vanaf Metrostation SIMONIS Elisabeth & Leopold II: Tram 19 richting Groot-Bijgaarden / Bus 20 richting Hunderveld.
Vanaf NMBS station Brussel-Zuid en MIVB Weststation: Tram 82 richting Berchem station.
Vanaf Noordstation: DE LIJN 355 richting Liedekerke.

Met de wagen: gelet op het feit dat de hele gemeente voortaan BLAUWE ZONE is, laat je de wagen best achter op de parking van
de Nationale Basiliek van Koekelberg of de parking aan het spoorwegstation van Groot-Bijgaarden.
(amper op 3 haltes met tram 19).


Last updated on juni 2021