EXPLORATIE

SAMEN DE WERELD ROND
FEESTZAAL SINT-AGATHA-BERCHEM,
Koning Albertlaan 33, 1082 Brussel   (Rolstoel toegankelijk).

Reserveren blijft verplicht!
Dat kan op de Seniorendienst van Sint-Agatha-Berchem, Koning Albertlaan 23, 1082 Brussel.
of rechtstreeks bij ZOMAAR / BRU-WEST
via mail info_zomaar@telenet.be   of   info.zomaar@gmail.com

De betaling geschiedt ter plekke aan de kassa met gepast geld!
De deelnameprijs is vastgesteld op € 10,00. per voorstelling.
Berchemse senioren 55+ betalen € 5,00 per voorstelling.

In de deelnameprijs is 1 koffie en taart inbegrepen.
De Paspartoe cultuurwaardebon wordt aanvaard!


***********************************************************************************************************************************************************************

EXPLORATIE PROGRAMMA 2021-2022
22/09/21 Soedan, van Noord naar Zuid… door Frank De Leger.
06/10/21 Slovenië & Andorra van Ivo Van Hecke.
24/11/21 Van Xi’an tot Istanbul (deel 1 & 2 ) door Sonia & Jos Odeurs-Keyen

De Seniorendienst & Bru-West nodigen jullie uit,

OPGELET Mondmasker & COVID SAFE TICKET is verplicht!
Raadpleeg in deze onzekere tijden onze website www.info-zomaar.com
i.v.m. het al dan niet doorgaan van de activiteit!

26/01/22 Argentinië FHD-film van Edgard Jespers
Van kleurrijke canyons via bruisende watervallen naar schitterende gletsjers !
Argentinië is een Spaanstalig land gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan met ongeveer 42 miljoen inwoners. Het heeft een oppervlakte van 2,8 miljoen km² en is het grootste van de Spaanstalige landen. Het was gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie en werd in 1816 onafhankelijk. Argentinië claimt de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden en een deel van Antarctica.
Argentinië kan best in drie delen verdeeld worden. Het rotsachtige Andesgebergte langs de westelijke grens met Chili, met de Aconcagua als hoogste punt (6962 m). De vruchtbare vlaktes van de pampa's in de noordelijke helft van het land. Het licht geaccidenteerde plateau van Patagonië in de zuidelijke helft tot aan Vuurland. Het klimaat is subtropisch in het noorden, overwegend gematigd droog in het westen en koel, guur tot sub-Antarctisch in het zuiden.
Bezoeken de hoofdstad Buenos Aires met zo’n 3 miljoen inwoners, het droge noorden rond Salta met kleurrijke canyons en typische indianendorpjes, de wijngebieden van Cafayate, het subtropisch gebied met de de Iguazú watervallen op Argentijns en Braziliaans grondgebied, het zuiden met Ushuaia, Vuurland en het gletsjergebied rond El Calafate met o. a.de Perito Moreno gletsjer. Argentinië is ook het land van de tango. Deze sierlijke dans met passie en erotiek is vooral samen genieten. Dit is ook het motto van deze film “Genieten en beleven van dit prachtige land”.

09/02/22 Roemenië door Jean-Pierre Demarsin & Mieke Opsommer.
Roemenië: voor velen onbekend, dus onbemind. Een land met een prachtige natuur. Een derde is bergachtig, met toppen over de 2000 meter: de Karpaten. Al het water vloeit er richting Donau, door nauwe kloven, in brede valleien. De machtige stroom vormt de grens met Servië en Bulgarije en mondt uit in de Zwarte Zee. De Donaudelta, een waaier van grote en kleine kanalen, een vogelparadijs met een rijke flora en fauna, beschermd als “Reservaat van de Biosfeer”.
Het leven op het platteland is soms een stap terug in het verleden. Werken op het veld is er zware arbeid. Maar veel mensen zijn er open, vriendelijk en uiterst gastvrij.
Roemenië, een land met een bewogen geschiedenis, overspoeld door vele verschillende volkeren: Daciërs, overwonnen door de Romeinen, zoals de naam en de taal laten vermoeden. Later kwamen er ook Saksen en Hongaren, Turken en Slaven en een niet onbelangrijke groep Roma.
Roemenië, multicultureel en meertalig lappendeken, heeft veel te bieden:
- De Saksische, middeleeuwse steden van Transsylvanië met de typische weerkerken.
- De houten kerkjes en folklore van Maramureş
- De kerken van Bukovina, Moldavië, van binnen en van buiten beschilderd met fresco’s.
- De kastelen en burchten in dit land van Vlad Tepeş, alias Dracula.
- De hoofdstad Boekarest: de oude stad, het Ceauşescu-verleden en de revolutie.
Roemenië bezit een derde van alle minerale en warmwaterbronnen van Europa. Niet minder dan 3000 zijn er, verspreid over het hele land. In het begin van onze jaartelling hadden de Romeinen reeds een aantal bronnen tot kuuroord uitgebouwd. Vandaag de dag zijn er een 70-tal kuuroorden met water waaraan allerlei geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven.
En Roemenië is een belangrijke wijnproducent. Mooi meegenomen!

16/03/22 Dwars door Afrika. Digitale beeldmontage van Frank De Leger.
Het eerste deel beginnen we met een tocht door het onbekende Tsjaad. In de
grensstreek met Kameroen bezoeken we enkele volksstammen (Mundang, Mousseye,
Toupouri en Mboum). Daarna trekken we naar Noord-Ethiopië waar we de Erta Ale
vulkaan beklimmen en de prachtige kleuren in de Danakil-depressie bewonderen.
In het tweede deel bezoeken we het regenwoud van Gabon. We zien er onder andere
chimpansees en laaglandgorilla's. We zetten onze reis verder in Angola waar we in
het zuidelijke deel van dit door oorlog verwoeste land onder andere enkele markante volksstammen ontmoeten (Mucuahona, Muxhimba, Mundimba en Mumhuila).

27/04/22 Van Xi’an tot Istanbul (deel 3 & 4) door Sonia & Jos Odeurs-Keyen
Vanuit Tajikistan langs Afghanistan, de Hindu Kush en de Hoge Pamir bergketens en de Ferganavallei,
dwars door Oezbekistan tot Turkmenistan.

In de eerste afleveringen hebben we u al een eind mee op sleeptouw genomen op de oude karavaanroutes vanuit Zuid-Siberië, dwars door westelijk China en Kirgistan. We zetten onze tocht verder door Centraal Azië en reizen door Tajikistan, Zuid-Kirgistan, Oezbekistan en Turkmenistan.
In Tajikistan moesten de zwaar beladen karavanen de bergpassen van de hoogste bergmassieven ter wereld, de Hindukush en de Hoge Pamir trotseren vooraleer ze de Ferganavallei in Zuid-Kirgistan en Oezbekistan konden bereiken. In de Ferganavallei is de “zijderoute” ontstaan.
Vervolgens trekken we langs wondermooie oasesteden in de woestijnen van Oezbekistan die enorme rijkdom vergaarden als etappeplaatsen op de oude handelsroutes. Samarkand, Bouchara en Khiva, steden die weinigen hadden gezien maar met lof bezongen door reizigers, dichters, schrijvers en wetenschappers. Ten slotte steken we de grens over naar het mysterieuze, weinig bezochte maar niet minder interessante Turkmenistan dat eveneens een transitland was op de oude karavaanroute naar Perzië (Iran).

25/05/22 Oost-Groenland & Spitsbergen door Guido Vervoort.
Het noordpoolgebied: fascinerend, extreem, adembenemend. In het eerste deel van deze reportage gaan we met een ijsversterkt schip naar Oost-Groenland: de Scoresby Sund, een fjord tot 350 km landinwaarts en gemiddeld 1,5 km diep. Met haar vele zijarmen het grootste fjordencomplex ter wereld… Wij bezoeken er een klein Inuït (Eskimo) dorp. We bewonderen indrukwekkende basaltformaties. Met zodiacs (grote rubberboten) gaan we aan land en maken wandelingen over de toendra met korstmossen, muskusossen en poolvossen. In de Rødefjord en de Harefjord drijven gigantische ijsbergen tot wel dertig verdiepingen hoog en honderden meters lang. ’s Nachts mogen we getuige zijn van een adembenemend schouwspel: het magische noorderlicht, aangrijpend en onvoorstelbaar mooi… In het tweede deel van de reportage: Spitsbergen, een met gletsjers bedekte eilandengroep te midden de Noordelijke Ijszee. Daar worden we overweldigd door prachtige berglandschappen, fjorden en gletsjers. Overblijfselen van oude nederzettingen, torenhoge vogelkliffen en afkalvende gletsjers. Wandelingen over de toendra. Pooldieren als zeevogels, zeehonden, poolvossen, walrussen en natuurlijk ijsberen, de “koning van het noordpoolgebied”. Tenslotte varen we zo ver als mogelijk in de richting van de Noordpool doorheen het krakende pakijs, een onbeschrijfelijke ervaring…

 

Voor de ZOMAAR abonnees heeft BRU-WEST een gepaste EXPLO regeling uitgewerkt.
Na het einde van de reeks ontvangen zij een return van 60% van de door hen betaalde inkomgelden!

Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!
Halte Schweitzer: MIVB TRAM 19 & 82 /  MIVB BUS 20, /  DE LIJN 355.
Halte Vereman:
MIVB TRAM 19

Vanaf Metrostation SIMONIS Elisabeth & Leopold II: Tram 19 richting Groot-Bijgaarden / Bus 20 richting Hunderveld.
Vanaf NMBS station Brussel-Zuid en MIVB Weststation: Tram 82 richting Berchem station.
Vanaf Noordstation: DE LIJN 355 richting Liedekerke.

Met de wagen: gelet op het feit dat de hele gemeente voortaan BLAUWE ZONE is, laat je de wagen best achter op de parking van
de Nationale Basiliek van Koekelberg of de parking aan het spoorwegstation van Groot-Bijgaarden.
(amper op 3 haltes met tram 19).

De organisatie berust bij de Seniorendienst van Sint-Agatha-Berchem
i.s.m. BRU-WEST die instaat voor de programmatie.


Last updated on juni 2021