EXPLORATIE 2019-2020-2021

SAMEN DE WERELD ROND
Telkens op woensdag namiddag met aanvang om 14:30 uur - deuren: 13u30.

FEESTZAAL SINT-AGATHA-BERCHEM

Koning Albertlaan 33, 1082 Brussel    (Rolstoel toegankelijk).

23 september 2020, om 14u30.
Verdaagd wegens Corona situatie!
Soedan, van Noord naar Zuid

door Frank De leger
SOEDAN was het grootste land van Afrika, tot deze op 9 juli 2011 in twee landen werd opgesplitst. Soedan met als hoofdstad Khartoem en Zuid-Soedan met als hoofdstad Juba. In het noorden, het land van de zwarte farao's nemen wij u mee voor een tocht door de geschiedenis. De Deffufa is het meest tastbare bewijs van deze beschaving. Vanaf de 15e eeuw voor onze jaartelling duiken de Egyptische farao's op. Toetmosis, Amenhotep, Ramses II en Echnaton bouwen in Soleb, Sesibi en aan de Jebel Barkal een aantal tempels. Op het einde van het Nieuwe Rijk plooien de Egyptenaren zich terug op Thebe. In Soedan ontstaat de Kushitische beschaving, die zo succesvol is dat ze als de 25e dynastie opgenomen is in de Egyptische Kalender. We maken er ook kennis met het hedendaags leven van de Nubiërs. Verder zuidwaarts langs de Nijl maken wij er kennis met de sedentaire en de nomadische bewoners van de Nuba-bergen. Op de oevers van de Witte Nijl ontmoeten we de Shilluk. In Eastern Equatoria, een van de provincies van het huidige Zuid-Soedan, verblijven we bij de Topossa, de Nyangatom, de Kachipo en de Jié.

Deelname € 6,00 / € 3,00 voor Zomaarabonnees en partnerverenigingen.

Uiteraard GRATIS voor de houders van een exploratiabonnement 2019-2020

 

EXPLORATIE
PROGRAMMA 2020-2021

30 september 2020, om 14u30. .
Tibet, door Dirk Rosseel.

Magnifieke landschappen en schitterende kloosters op het dak van de wereld,
de noordflank van de Mount Everest, het legendarische Guge koninkrijk en de kora rond de Mount Kailash.

Tibet is voor weinig westerlingen hun eerste exotische reis. Een beetje reiservaring komt er immers goed van pas.
Een Chinees visum aanvragen is al net iets spannender dan gemiddeld. De Chinezen houden je eigenlijk liever weg uit de Tibet Autonomous Region, maar dat is geen reden om je te laten afschrikken. Een reis in Tibet speelt zich grotendeels af op 4 à 5000 meter hoogte. De hoofdstad Lhasa ligt al op 3600 meter en daarna gaat het alleen maar hogerop. Acclimatiseren is dus de boodschap en daarom reizen we via Xining, een moderne Chinese stad met 2 miljoen inwoners, van waar we de hoogste spoorlijn ter wereld namen naar Tibet, een treinreis van 22 uur.
Het Tibetaans Boeddhisme is een mengeling van het in India ontstane Boeddhisme en de Bön-religie, die de oorspronkelijke Tibetaanse godsdienst was. Tibetanen lijken altijd en overal op bedevaart te zijn. Een kora is een ommegang, bijvoorbeeld rond de Jokhang tempel of het Potala in de hoofdstad Lhasa, de Tashilhunpo van Shigatse, maar evengoed helemaal rond het heilige Manansarovar meer of rond de nog heiliger Mount Kailash. Die is immers de heiligste berg en het centrum van de wereld voor liefst 4 godsdiensten: de boeddhisten, de hindoes, de bön en de jain. De Kailash meet slechts 6718 meter. In de Himalaya is dat niet eens zo geweldig, maar toch steekt hij dominant uit boven de Tibetaanse vlakte en ook wij kunnen het niet laten om er een kora omheen te lopen. Twee en een halve dag afzien in een schitterende bergwereld.
Twee kilometer hoger dan de Kailash, is geen berg indrukwekkender dan de Mount Everest, op de grens met Nepal. Van op een bergpas zien we hem al van op zestig kilometer afstand. We komen langs een scala Tibetaanse landschappen, opgevrolijkt door hier en daar een boeddhistisch klooster en verrassend veel wildlife : Marco Polo-schappen, gazellen, wilde ezels, fluithazen en talrijke vogelsoorten. Je komt ogen tekort in Tibet.
Helemaal in het westen worden de landschappen ruiger en meer woestijnachtig. We vinden er de resten van het voormalige Guge Koninkrijk, uit de 10e tot de 17e eeuw en we zien er in de tempels nog de verwoestingen van de culturele revolutie onder Mao. We nemen enkele verboden foto’s, want de overheid is er nog steeds niet mee in het reine.
Deelname € 6,00 / € 3,00 voor Zomaarabonnees en partnerverenigingen.

28 oktober 2020, om 14u30.
Slovenië & Andorra, door Ivo Van Hecke
.
Slovenië, tussen de Alpen en het zonnige zuiden.

Slovenië is het meest westelijke deel van het voormalige Joegoslavië.
We bezoeken er bergdorpjes zoals Cerkno, natuurgebieden zoals de Tolminska Kloof, verder Bled, Škofja Loka, Idrija …
de hoofdstad Ljubjana en niet te missen grotten van Postojna en de Sloveense kust met Izola en Piran.
Het Prinsdom Andorra.
Het Prinsdom Andorra is een dwergstaat in de oostelijke Pyreneeën,
het bestaat hoofdzakelijk uit ruwe bergen met een gemiddelde hoogte van 2.000 meter.
Het geïsoleerde landje zit ingesloten tussen Frankrijk en Spanje en leeft van het toerisme
maar vooral van zijn status als belastingparadijs. Andorra is sterk verbonden met de Europese Unie, zonder er echter lid van te zijn.
Deelname € 6,00 / € 3,00 voor Zomaarabonnees en partnerverenigingen.

25 november 2020, om 14u30.
Argentinië een “Full High Definition” film van Edgard Jespers
.
Van kleurrijke canyons via bruisende watervallen naar schitterende gletsjers !
Argentinië is een Spaanstalig land gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan
met ongeveer 42 miljoen inwoners. Het heeft een oppervlakte van 2,8 miljoen km² en is het grootste van de Spaanstalige landen.
Het was gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie en werd in 1816 onafhankelijk.
Argentinië claimt de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden en een deel van Antarctica.
Argentinië kan best in drie delen verdeeld worden. Het rotsachtige Andesgebergte langs de westelijke grens met Chili,
met de Aconcagua als hoogste punt (6962 m). De vruchtbare vlaktes van de pampa's in de noordelijke helft van het land.
Het licht geaccidenteerde plateau van Patagonië in de zuidelijke helft tot aan Vuurland. Het klimaat is subtropisch in het noorden, overwegend gematigd droog in het westen en koel, guur tot sub-Antarctisch in het zuiden.
Bezoeken er de hoofdstad Buenos Aires met zo’n 3 miljoen inwoners, het droge noorden rond Salta met kleurrijke canyons en typische indianendorpjes, de wijngebieden van Cafayate, het subtropisch gebied met de de Iguazú watervallen op Argentijns en Braziliaans grondgebied, het zuiden met Ushuaia, Vuurland en het gletsjergebied rond El Calafate met o. a.de Perito Moreno gletsjer.
Argentinië is ook het land van de tango. Deze sierlijke dans met passie en erotiek is vooral samen genieten.
Dit is ook het motto van deze film “Genieten en beleven van dit prachtige land”.
Deelname € 6,00 / € 3,00 voor Zomaarabonnees en partnerverenigingen.

20 januari 2021, om 14u30.
Van Chang'an tot Constantinopel: in de voetsporen van de oude karavaan-en zijderoutes.
Deel 1: Dwars door westelijk China & Kirgizstan met Jos Odeurs en Sonia Keyen.

Deze exploratie documentaire neemt ons mee op reis door dorstige woestijnen, over hoge
indrukwekkende bergpassen van de Kurakorum- en de Pamir Highways.
We maken tochten langs rivieren, door valleien, de Hindukush aan de grenzen met Afghanistan, langs legendarische en hedendaagse steden, dwars door westelijk China en grensgebieden met Tibet en Mongolië, door Kirgizstan, Tajikistan, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran en Turkije.
Handel en uitwisseling van culturen moeten al ver voor onze tijdrekening hebben plaats gevonden.
Meestal denken wij dan aan de Zijderoute waarvan de basis zou gelegd zijn omstreeks 200 voor Christus.
Archeologische ontdekkingen getuigen echter dat er al ruim voordien, in de 6de à 5de eeuw voor Christus flink wat handel bedreven werd.
Ons avontuur begint met de ontdekking van een graf.
In de permanent bevroren bodem van de hoge Altai (Zuid-Siberië) vonden archeologen het goed bewaarde graf
van een Scythische prins (Pazyrykcultuur 5de eeuw voor Christus).
Onder de grote verscheidenheid aan grafgiften was er zelfs een Perzisch tapijt. Meer dan waarschijnlijk het oudste geknoopt tapijt ter wereld met motieven die ook voorkomen op de monumentale muren van Persepolis, de ceremoniële hoofdstad van de oude Perzen.
Meteen het bewijs van vroege georganiseerde commerciële activiteiten.
Na een tiental reizen door deze landen nemen we u mee in een boeiende documentaire langs oude karavaanroutes, karavanserais, historische en hedendaagse sites en traditionele markten. Via plaatselijke contacten kregen we toegang tot tal van oude religieuze plaatsen zoals de boeddhistische grotten in westelijk China die ook in beeld worden gebracht.
Ook krijgt u inzicht in de verscheidenheid van het leven, de gebruiken, tradities en de problemen van de Oeigoeren, Kirgiezen, Tajieken, Oezbeken, Turkmenen, Perzen, Koerden en Turken. En uiteraard zullen de natuur en de prachtige landschappen u zeker gaan bekoren.

Deelname € 6,00 / € 3,00 voor Zomaarabonnees en partnerverenigingen.

24 februari 2021, om 14u30.
Roemenië, door Jean-Pierre Demarsin & Mieke Opsommer.

Roemenië: voor velen onbekend, dus onbemind. Een land met een prachtige natuur.
Een derde is bergachtig, met toppen over de 2000 meter: de Karpaten. Al het water vloeit er richting Donau, door nauwe kloven, in brede valleien. De machtige stroom vormt de grens met Servië en Bulgarije en mondt uit in de Zwarte Zee. De Donaudelta, een waaier van grote en kleine kanalen, een vogelparadijs met een rijke flora en fauna, beschermd als “Reservaat van de Biosfeer”.
Het leven op het platteland is soms een stap terug in het verleden.
Werken op het veld is er zware arbeid. Maar veel mensen zijn er open, vriendelijk en uiterst gastvrij.
Roemenië, een land met een bewogen geschiedenis, overspoeld door vele verschillende volkeren: Daciërs, overwonnen door de Romeinen, zoals de naam en de taal laten vermoeden. Later kwamen er ook Saksen en Hongaren, Turken en Slaven en een niet onbelangrijke groep Roma.
Roemenië, multicultureel en meertalig lappendeken, heeft veel te bieden:
- De Saksische, middeleeuwse steden van Transsylvanië met de typische weerkerken.
- De houten kerkjes en folklore van Maramureş
- De kerken van Bukovina, Moldavië, van binnen en van buiten beschilderd met fresco’s.
- De kastelen en burchten in dit land van Vlad Tepeş, alias Dracula.
- De hoofdstad Boekarest: de oude stad, het Ceauşescu-verleden en de revolutie.
Roemenië bezit een derde van alle minerale en warmwaterbronnen van Europa.
Niet minder dan 3000 zijn er, verspreid over het hele land. In het begin van onze jaartelling hadden de Romeinen
reeds een aantal bronnen tot kuuroord uitgebouwd. Vandaag de dag zijn er een 70-tal kuuroorden
met water waaraan allerlei geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven.
En Roemenië is een belangrijke wijnproducent. Mooi meegenomen!

24 maart 2021, om 14u30.
Dwars door Afrika, een digitale beeldmontage van Frank De Leger.

Het eerste deel beginnen we met een tocht door het onbekende Tsjaad. In de
grensstreek met Kameroen bezoeken we enkele volksstammen (Mundang, Mousseye,
Toupouri en Mboum). Daarna trekken we naar Noord-Ethiopië waar we de Erta Ale
vulkaan beklimmen en de prachtige kleuren in de Danakil-depressie bewonderen.
In het tweede deel bezoeken we het regenwoud van Gabon. We zien er onder andere
chimpansees en laaglandgorilla's. We zetten onze reis verder in Angola waar we in
het zuidelijke deel van dit door oorlog verwoeste land onder andere enkele markante
volksstammen ontmoeten (Mucuahona, Muxhimba, Mundimba en Mumhuila).

Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!
Halte Dr. Schweitzer
MIVB TRAM 19 & 82 /  MIVB BUS 20, /  DE LIJN 355. 

Vanaf Metrostation SIMONIS Elisabeth & Leopold II: Tram 19 richting Groot-Bijgaarden / Bus 20 richting Hunderveld.
Vanaf NMBS station Brussel-Zuid en MIVB Weststation: Tram 82 richting Hunderveld.
Vanaf Noordstation
: DE LIJN 355 richting Liedekerke.

Met de wagen: gelet op de BLAUWE ZONE in centrum van Berchem... laat je de wagen best achter op de parking van
de Nationale Basiliek van Koekelberg of de parking aan het spoorwegstation van Groot-Bijgaarden.
(amper op 3 haltes met tram 19).

 

Abonnement 6 voorstelllingen: € 24,00.
In voorverkoop voor zomaarabonnees & partnerverenigingen: € 18,00.

Losse tickets: € 6,00 / Zomaar en partnerverenigingen: € 4,00.

BELANGRIJK !
Hoe reserveren? ... in 2 stappen!


1. Telefoneer of mail ons om het gewenste evenement te boeken.

2. Bij bevestiging door ons, bekrachtigt u uw bestelling
door binnen de 7 dagen de betaling uit te voeren op rekening
BE61 9799 7377 4517 van West-In, 1082 Brussel.

 

 Last updated on 05 januari 2017 17:05