Museum groepsbezoek


Zondag 12 mei 2019
is de afspraak om 11u15 aan de ingang van het AfricaMuseum,
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren.Het AfricaMuseum geniet wereldwijd erkenning voor zijn rijke, gevarieerde etnografische objecten, natuurwetenschappelijke collecties, archieven en foto's. De meeste bezoekers zijn zich niet bewust van de omvang van dat erfgoed, want de permanente tentoonstelling plaatst amper 1 % ervan in de kijker. De collecties van het museum omvatten echter objecten van over de hele wereld o.a. etnografische objecten uit Oceanië en Amerika, die het tussen 1967 en 1979 verwierf na uitwisselingen tussen het AfricaMuseum en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

De meeste objecten zijn afkomstig uit de DR Congo en werden verzameld tijdens de koloniale periode.
Na de oprichting in 1898 vroeg het museum aan militairen, ambtenaren, missionarissen, handelaars en wetenschappers om objecten, dieren enz. van hun reizen naar Congo mee te brengen. Een deel van de objecten werd verzameld tijdens militaire missies in Congo met als doel de bevolking te onderwerpen, grenzen af te bakenen en het gezag als kolonisator te versterken. In deze context werden vooral wapens en andere trofeeën verzameld als oorlogsbuit na gewelddadige confrontaties. Van meet af aan stuurde het museum wetenschappers naar Congo om objecten en specimens te verzamelen. Ook vandaag nog
worden tal van collecties – zoals die met vissen, hout of insecten – voortdurend aangevuld. De eerste Belgische missionarissen in Congo verwierpen de Afrikaanse geloofspraktijken en verwoestten de in hun ogen ‘heidense’ objecten. De missionarissen die langer in de kolonie verbleven stelden zich begripvoller op en toonden meer interesse voor de Congolese talen en culturen. De museumbeheerders deden dan ook graag een beroep op hun talenkennis en hun contact met de bevolking.
Om 11u30 leidt onze gids ons rond en verhaalt de historische gebeurtenissen, de impact en toekomstperspectieven?
Tijdens de rondleiding staan we stil bij de belangrijkste periodes: van de oude heersers tot de geboorte van soevereine staten die vandaag zijn uitgegroeid tot de DR Congo, Rwanda en Burundi. Hoewel de muren van het museum kolonisatie ademen, vertellen de collecties een veel rijker verhaal over Centraal-Afrika.

Om 13u00 genieten wij in restaurant Tembo van de typische Kip Moambe en gegrilde ananas met papayasorbet.

In de namiddag kan iedereen naar hartelust verder rondkuieren in het museum.

Deelname: € 39,00 / Zomaarabonnees: € 30,00 inclusief ticket, gidsing en lunch (dranken voor eigen rekening).
Max. 15 deelnemers.


BELANGRIJK !
Hoe reserveren? ... in 2 stappen!


1. Telefoneer of mail ons om het gewenste evenement te boeken.

2. Bij bevestiging door ons, bekrachtigt u uw bestelling
door binnen de 15 dagen de betaling uit te voeren op rekening
BE61 9799 7377 4517 van West-In, 1082 Brussel.

Last updated on 05 januari 2017 17:09