Daguitstap per trein.

Neem tijdig je dagticket !


 

Zaterdag 27 april 2019

Daguitstap naar Mechelen.
09u40 vertrek trein vanaf station Groot-Bijgaarden.
10u40 afspraak aan het Station ‘Nekkerspoel-Mechelen’.Samen wandelen wij naar het Hof van Busleyden.
Treden binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden.

Wij stappen in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More.
Wisselen ideeën uit en staan stil bij een wereld in verandering, net als toen.

‘In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat.
Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een
verzamelplek van kunst. Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn
schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.
Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de
intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes. In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst.
Reis heen en weer tussen toen en nu’.

Omstreeks 13u30 nemen wij de tijd om te lunchen in ‘Brasserie Puro’ gelegen in de oude kantoorgebouwen van brouwerij Lamot, Guldenstraat 20, in hartje Mechelen.
Keuze gerecht (met frieten):
A. Koninginnenhapje.
B. Stoofvlees met ”Gouden Carolus”.
C. Steak au poivre à l’ancienne.

Om 15u30 schepen wij in voor een boeiende boottocht op de Dijle.

De rondvaart vertrekt midden in de historische binnenstad, aan het voetgangersbrugje tussen de Vismarkt en de Haverwerf. Dan varen we onder de Kraanbrug, door de mooie jachthaven.
We gaan verder door, onder de vroegere stadswallen aan de Winketpoort, tot in het Keerdok. Daar zien we het imposante
Oud Zwembad (uit 1915), en de sluis die toegang geeft tot de rechtstreekse verbinding naar de Noordzee via de Schelde.We keren om, varen terug de binnenstad in en zien al de prachtige appartementen en lofts die zich ondertussen aan de Dijle genesteld hebben. Ook de resten van de vroegere brouwerij Lamot, en varen onder de Hoogbrug door, de oudste stenen brug van Vlaanderen (1230). Daar voorbij merken we oude handelspanden waar vroeger kleine scheepswerven gevestigd waren en het klooster van Diependael, waar het eerste ziekenhuis van Mechelen al van in de 12° eeuw functioneerde. Voorbij de Fonteinbrug varen we langsheen de Kruidtuin (door de Mechelaars “den Botaniek” genoemd) tot aan de Volmolen, het restant van een complex van verschillende watermolens. Nu langs de steiger aan de Hogeschool Thomas More, en onder de spoorwegbruggen, die al van eind 1800 de treinen over de Dijle laten rijden! Zo komen we in het natuurgebied De Nekker – Mechels Broek en zien we ook de stroomopwaartse sluis in deze oase van rust en van groen. En dan terug, via de basiliek van OLV van Hanswijck en de mooie zichten op de kerk van OLV over de Dijle en via de prachtige houten gevels van “de Steur”, “de Waag” en “de Zalm” tot aan ons vertrekpunt aan de gezellige Vismarkt. Al varend kom je meer te weten over de bezienswaardigheden aan de oevers, afgewisseld met weetjes en anekdotes over de Mechelse geschiedenis.

Nadien is iedereen uiteraard vrij om nog verder te genieten van de levendige stad Mechelen. Totaal afstand van de dagwandeling 3,5 km.

Deelname: € 41,00. / Zomaarabonnees € 36,00 inclusief tickets en gidsing in ‘Hof van Busleyden’, lunch en boottocht. Max. 40 personen.


Last updated on 05 januari 2017 17:05