Zondag 07 april, vertrek autocar om 08u30

aan Koning Boudewijnplein, St-Agatha-Berchem.

WO I & WO II 75 jaar geleden …

Antwerpen onder de bommen!


In de voormiddag maken wij kennis met Fort 2 destijds opgericht als één van de bolwerken binnen het verdedigingsstelsel rond Antwerpen.
Het bouwproject, ontworpen naar de plannen van kapitein Alexis Brialmont, bestond oorspronkelijk uit een meer dan 15 kilometer Grote Omwalling en een fortengordel met acht forten. Van deze kringstelling, bekend als de Brialmontvesting, bestaan vandaag nog zeven van de acht forten waaronder Fort 2, onrechtstreeks ontstaan in de nasleep van het conflict met Frankrijk (bij Risquons Tout in 1848) en gebouwd vanaf 1859 als onderdeel van de vesting Antwerpen. Deze moest afschrikkend werken om conflicten met onze zuiderburen te ontwijken. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze ontradende rol ten volle gespeeld heeft tijdens het Duits-Franse conflict van 1870, waardoor dat niet op Belgische bodem werd uitgevochten. In 1914 speelde het fort een actieve rol tijdens WO1, toen het op 8 oktober vijandelijke stellingen onder vuur nam, weliswaar vruchteloos. Na WO1 verloren de forten snel hun status als Antwerpse versterking. Het fort was niet rechtstreeks betrokken in de conflicten van WO2 maar speelde wel een ondersteunende rol als werkplaats van de Luftwaffe. Vanaf 4 september 1944 speelde het fort ook een rol in de voorbereidingen van de Slag om de Schelde. In 1977 kwam het Fort 2 in het bezit van de gemeente Wommelgem en kreeg het een museumfunctie en kan je er een typisch bakstenen fort van de Brialmontvesting leren kennen. Door de permanente opstelling van 19de-eeuws en vroeg-20ste-eeuws geschut kan je ook de evolutie van de artillerie in deze periode volgen. Nadien hebben zich hier ook musea over de 1ste en 2de Wereldoorlog en over de V-wapens ontwikkeld.

’s middags lunchen wij in Resto-Brasserie ‘Vieux depot’ met als


MENU Uw keuze te melden bij inschrijving.


A. Gerookte zalm met een dressing van mierikswortel en toast
of
B. Kaaskroketjes met Beemsterkaas en een slaatje
of
C. Carpaccio van rundsvlees, klassiek geserveerd
***
D. Wijting (Vis van het jaar) “Duglère” met Pommes Duchesse.
of
E. Vlaamse stoverij van varkenswangetjes,
met ‘Piedboeuf’ en seizoengroenten, kroketjes of verse frieten.
of
F. Pasta all’ Arrabiata
***
Koffie of thee met zoet afsluitertje.

*

In de namiddag bezoeken wij de site Gunfire in Brasschaat.
De expo-site van de naoorlogse veld en luchtafweer artillerie, licht vliegwezen en pantservoertuigen.
Er is een Static show van vliegtuigen uit WO2, fototentoonstelling en videoreportages.
In Loods I 26 vind je een uitgebreide verzameling van kanonnen, houwitsers en mortieren, ooit in gebruik bij het Belgische leger. Trekkers en praktisch alle vuurmonden die het Belgische leger in dienst had na WO II zijn hier te zien.
In Loods I 21 staan alle in gebruik genomen systemen luchtdoelartillerie van het Belgische leger tentoongesteld, voorzien van de nodige uitleg. Naast het luchtdoelmateriaal vind je in deze loods ook een tentoonstelling over het Licht Vliegwezen van het Belgische leger en een uitgebreide privé-collectie tenues van het Belgische leger na WO II.
In Loods I 27 vind je een uitgebreide verzameling van (rups)voertuigen zoals tanks, verkennings- en infanterievoertuigen, Luchtdoelartillerie enz. terug. Het merendeel is in dienst geweest van het Belgische leger vanaf WO II tot heden.

Nu 75 jaar geleden… Antwerpen bevrijd van WO II… of toch niet helemaal? Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939–1945) bleef de stad Antwerpen relatief goed gespaard van het oorlogsgeweld.
De vreugde om de bevrijding is echter van korte duur. De Duitsers hebben in het geheim vliegende bommen of V-bommen ontwikkeld waarmee ze Antwerpen en haar haven willen treffen.
Antwerpen onder de V-bommen. Op 7 oktober 1944 stortte een eerste bom neer in Brasschaat. Niet veel later, op vrijdag 13 oktober 1944, sloeg de eerste V-bom in op Antwerpen: dit betekende voor Antwerpen het begin van een donkere periode die nog tot in maart 1945 zou duren en waarbij in het hele Antwerpse arrondissement meer dan 4200 doden en bijna 7000 gewonden vielen. De stad Antwerpen slikt in de zes maanden die volgen meer dan 850 V-bommen.

Deelname: € 56,00 /Zomaarabonnees & AAA-UNIE € 46,00 inclusief vervoer en fooi chauffeur, inkom, gidsen en lunch.

Goed schoeisel is aanbevolen voor het bezoek aan Fort 2.

Belangstellenden uit andere provincies kunnen om 09u30 bij de groep aansluiten in het station van Berchem – Antwerpen (Cafetaria).


 

 

 

Last updated on 05 januari 2017 17:05