Beeldverslag van de

15-daagse rondreis ‘Noord Spanje & Portugal’ met o.a. Compostela,

Montage Vera Coulier-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Op vrijdag 16 juni 2017 vertrokken wij met de TGV van Brussel naar Montpellier, om zo in amper zes uur tijd een afstand van ±1050 km. te overbruggen.
Wij werden er opgewacht en met taxi's vanaf de Gare Saint Roch naar het hotel gebracht om in te checken. Om 16u00 startte dezelfde dag nog een gegidst bezoek aan Montpellier.
Inmiddels is de autocar ook ter plaatse aangekomen en kunnen wij 's anderdaags al op weg naar Noord Spanje & Portugal.

Dag 2. Onderweg bezochten wij Perpignan, ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Mallorca. Vanaf ‘Le Castillet’ de hoofdingang van de oude stadskern trokken wij door de stad naar het paleis van de Koningen van Mallorca. Langs onze wandeling ondekten wij de ‘Cathédrale de Saint Jean Baptiste’. Vervolgens startten wij ons Spaans avontuur in de regio Catalonië en bereikten Montserrat. Volgens de overlevering is dit de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. Op de berg zijn het heiligdom en de Benedictijnenabdij en ons 'Hotel Abad Cisneros Monistrol' gevestigd. De berg torent hoog uit boven het vrij vlakke Catalaanse landschap en een stevige wandeling kon er nog bij!

Dag 3 stond een bezoek aan Lleida, ooit een nederzetting van de Ausetanen, op het programma. Vanaf de hooggelegen kathedraal ‘La Seu Vella’ hadden wij een prachtig uitzicht over de stad. Aangekomen in Zaragoza, hoofdplaats van de regio Aragón, wandelden wij vanaf ons centraal gelegen hotel aan de Plaza del Pilar, één van de grootste pleinen van Europa met een lengte van 1500 meter, langs: de indrukwekkende kathedraal ‘El Pilar’, versierd met o.a. schilderijen van Francisco Goya; La Seo/Catedral del Salvador, met overblijfselen uit tijden dat het een Romeinse tempel en Moorse moskee was.

Dag 4. Onze tocht liep verder door de regio 'La Rioja' met Logroňo gelegen aan de oevers van de rio Ebro. Deze heeft zijn groei in de middeleeuwen vooral te danken aan ‘de Camino’ de pelgrimsroute naar de heilige Jacobus. De handel in de wijnen van de Rioja is voor de economie van Logroño zeer belangrijk. Wij makten er een prachtige wandeling langs: de ‘Concatedral de Santa María de la Redonda’; de Iglesia ‘San Bartolomé’, ‘Santiago el Real’ en ‘Iglesia Imperial de Santa María de Palacio’ de keizerlijke kerk uit 1130; de ‘Convento de La Merced’ vroeger klooster en nu de zetel van het Parlement en de ‘Muralla del Revellín’ de resten van de oude stadsmuren.
Nadien werden wij verrassend ontvangen en getracteerd door de lokale bevolking van Los Arcos - gelegen op de St. Jacobs route - met de prachtige middeleeuwse Santa Maria kerk.
In de late namiddag bereikten wij de regio 'Castilië en León' en verbleven er in Burgos vooral bekend om zijn prachtige kathedraal en als geboorteplaats van El Cid. Het hartje van de stad is de Plaza Mayor, met zijn terrasjes en het stadhuis. Van daaruit kom je bij de Catedral de Santa Maria, één van de meest indrukwekkende gotische kerken van Spanje. Op de hoek van het terrasvolle Plaza Rey San Fernando bevindt zich de Arco de Santa Marla, een door twee halfronde torens geflankeerde oude toegangspoort met aan de voorkant mooi beeldhouwwerk met Mudejartrekjes, uit de 16e eeuw. Er is tevens de Casa del Cordón, een mooi gebouw uit de 14e eeuw, waar Columbus na zijn tweede tocht in 1497 door de koning als een held werd ontvangen. Op de ‘Puente de San Pablo’ staan de acht strijdmakkers van El Cid.

Dag 5. Bezochten wij eerst het klooster van Santa Maria la Real de las Huelgas. Daarna naar León gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Bernesga en de Torio. Uit de bloeitijd van León dateren de drie belangrijkste historische monumenten van de stad, de Catedral Santa Maria de Regla, de Real Basilica de San Isidoro, met het Panteón Real. In dit Koninklijke Pantheon vindt je de laatste rustplaats van ruim twintig vorsten, en het Antiguo Monasterio de San Marcos nu de Parador van Leon. Leuke pleintjes zijn de Plaza de San Martín en de Plaza del Grano, een plein dat nagenoeg niet veranderd is sinds de middeleeuwen.

Dag 6. belandden wij tegen het middaguur in Vila Real, aan de samenloop van de rivieren Corgo en Cabril en ingesloten tussen de bergketens Serra do Alvão, Marão en Montemuro. De Avenida Carvalho Araújo, omrand met stoepen in ‘calçada portuguesa’ doorkruist de hele stad en komt uit bij het 19e-eeuwse gebouw van de Paços do Concelho. Bezienswaardig waren alvast de Sé Sao Domingo, de Igreja Sao Pedro en de Capela Nova, een meesterwerk van de Italiaanse architect Nicolau Nasoni. Wij reden nadien nog even langs de 'Palácio de Mateus', een parel van de Portugese barok, op weg naar Coimbra.

Dag 7. werd integraal gewijd aan Coimbra. Het ‘Museu Nacional Machado de Castro’ gebouwd boven de cryptoportiek van Civita Aeminium, het forum van de Romeinse stad is merkwaardig. De 'Sé Velha' en de kerken 'Igreja de São Tiago', 'Igreja de São Salvador' en 'Igreja Santa Cruz' vertegenwoordigen de godsdienstige autoriteit en de verschillende ordes die zich in Coimbra vestigden. In de 16e eeuw kwamen de Jezuïeten naar de stad en markeerden hun aanwezigheid door de bouw van de 'Sé Nova'. In de volgende eeuw zou de stad verrijkt worden met enkele monumenten, voornamelijk de universiteit. Wij genoten er ook van een typische lunch met Fado muziek.

Dag 8. verlieten wij Coimbra voor Porto gelegen aan de monding van de Douro. De "baixa" of de benedenstad van Porto biedt een bruisend stadsleven en is beroemd voor haar Portwijnen. Onze reis liep verder via het spectaculairste heiigdom van Portugal de 'Bom Jesus do Monte', naar Braga met de 'Sé van Braga', de oudste kathedraal van het land, en kwamen er terecht in de volkse feesten aan de vooravond van Sint-Jan.

Dag 9. wandelden de 'moedigsten onder de Galliërs' de laatste kilometers van de 'Camino Portuguès' af en Frans bracht de overige deelnemers met de touringcar veilig naar het wereldberoemde Santiago de Compostela, een leuke stad met prachtige gebouwen zoals de ‘Casa del Cabildo’ aan Plaza das Platerias (zilversmeden). Het druk bezochte heiligdom stond echter grotendeels in de steigers, dus weinig fotogeniek.
In de namiddag bereikten wij Lugo met de immense nog volledig intacte Romeinse muur en 71 overgebleven torens. Een wandeling van 2 km. op de wallen biedt een prachtig uitzicht over de straten en pleintjes, de Romaanse kathedraal van Santa Maria en het barokke bisschoppelijk paleis en gemeentehuis aan de Plaza Mayor.

Dag 10. startten wij onze dag met een bezoek aan 'De Playa de las Catedrales' met kliffen, waarvan sommige meer dan 32 meter hoog zijn en ons doen denken aan de immense steunpilaren van kathedralen. Spectaculaire bogen en gewelven zijn er gevormd, gebeeldhouwd door de wind en de zee. Trokken dan op naar de regio Asturië met Oviedo als hoofdstad. Oviedo won meer dan eens de ‘Escoba de oro’ (de titel voor de schoonste stad van Spanje). De indrukwekkende gotische kathedraal verheft zich op de Plaza de Alfonso II. Op het Plaza de la Constitución vind je het stadhuis, gebouwd in 1622 en de Jezuïtenkerk San Isodoro. El Fontán is een gezellig plein met arcaden, een markt en veel gezellige terrasjes, restaurants en cafe’s.

Dag 11. begon wat druilerig voor het bezoek aan twee preromaanse pareltjes de 'San miguel de lillo' en 'Santa Maria del Naranco' oorspronkelijk het paleis van koning Ramiro, in de 13de eeuw verbouwd tot een kerk. Daarna belandden wij in de regio Cantabrië, met Santander als hoofdstad gelegen aan de noordkust van Spanje. Al eind de 19e eeuw bezochten welgestelde Europeanen dit kuuroord met de schilderachtige haven Puerto Chico; het strand de Nuestra Señora de la Asunción, de gotische kathedraal en het Palacio de la Diputación, Via de mooie Avenida de la Reina Victoria loop je zo naar het strand El Sardinero of naar het schiereiland La Magdalena met het ‘Palacio de la Magdalena’. Einde van de dag kwamen wij aan in het Baskenland met Bilbao, gelegen aan de monding van de rio del Nervión en de toegangspoort naar het vaste land vanuit de Golf van Biscaya.

Dag12. Met de komst in 1997 van het schitterende Guggenheim Museum veranderde alles in de stad, een metamorfose van een grauwe industriestad naar een moderne en toeristische stad.
Wij besteden dan ook de volledige dag aan Bilbao, inclusief het museum.

Dag 13. verlieten wij Spanje en vingen de terugreis aan via Saint-Jean-de-Luz. De oude binnenstad en de haven zijn erg in trek en gezellig… en dan verwachtte Bordeaux ons met zijn talrijke mooie pleinen en straten die zich qua schoonheid laten meten aan Parijs. Bordeaux wordt gekenmerkt door de schitterende 18e eeuwse architectuur met maar liefst 347 historische monumenten en 3 kerken in een beschermd gebied van 150 hectare.

Dag 14. Aangekomen In Blois startten wij met een wandeling door de mooie bisschoppelijke tuinen en de Saint-Louiskathedraal en daalden dan af door de pittorekse steegjes van het historisch centrum en bezochten er het Kasteel van Blois, de vroegere verblijfplaats van de Franse koningen, een majestueus gebouw dat bijzonder is omdat het verschillende bouwkundige stijlen verenigt: gotiek, flamboyante gotiek, Italiaanse renaissance en classicisme.

Dag 15, de laatse dag van onze reis, verwachtte Orléans ons nog met Jeanne d'Arc, de maagd van Orléans, het Hôtel Groslot en het "Maison de Jeanne d'Arc". 's middags gingen wij nog even langs de Cathedrale Notre Dame de Chartres, een echt meesterwerk van gotische kunst. Alls ultieme afsluiter bezochten wij de Chapelle Royale de Dreux, necropolis van de familie Orleans.

Wij verwachten jullie talrijk om deze reis met ons mee te herbeleven … en na te genieten.

Ook niet medereizigers zijn van harte welkom !

Deelname: € 6,00 de Cultuurbon van Paspartoe wordt aanvaard.


 

Last updated on 05 januari 2017 17:15