Daguitstap Oorlog & Vrede.


Zaterdag 05 mei, 09u00
vertrek autocar Hunderenveld 1, 1082 Brussel.

De Grote Oorlog, de Koude oorlog & De Vrede.


Wij starten de dag met een bezoek aan het Guynemerpaviljoen
Langemark-Poelkapelle was vier jaar lang het decor van de allereerste wereldbrand. Liggend tussen het kanaal Ieper-IJzer en de zwaarbevochten heuvelkam van Westrozebeke tot Wijtschate, maakt het deel uit van de Ypres Salient, de Ieperboog. Na 4 jaar was de gemeente van de kaart geveegd. In het gloednieuwe Guynemerpaviljoen huist een tweeledige tentoonstelling, waar de bezoeker meer te weten komt over het Franse verhaal en de militaire luchtvaart. Het aandeel van het Franse leger bleek enorm belangrijk in het overwegend Britse offensief van de Derde Slag bij Ieper. Hoewel de Franse strijdkrachten zich in 1917 in een diepe crisis bevonden, konden ze door een meer behoedzame aanpak oprukken tot het Bos van Houthulst. Daarnaast werd de luchtmacht in 1917 op een nooit geziene schaal ingezet. Luchtvaart evolueerde van puur observeren naar een integraal onderdeel van de oorlogvoering.

Daarna bezoeken wij de Commandobunker Kemmel. Deze werd begin de jaren vijftig van de vorige eeuw, in volle Koude Oorlog, gebouwd door België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland in het kader van het Pact van Brussel, als coördinatiebunker voor de West-Europese luchtverdediging. Wanneer de bunker eindelijk klaar was, zal de nieuw opgerichte NAVO een eigen systeem installeren en blijft de bunker in Kemmel ongebruikt achter. Pas in 1963 besluit het opperbevel van de Belgische strijdkrachten om de bunker in te richten als hoofdkwartier in geval van oorlog, conflict of oefening.
De Commandobunker Kemmel ontdekken is een topervaring voor iedereen. Hier krijgt u echt voeling met de militaire geschiedenis. De commandobunker is een historisch waardevolle site en een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog in België. Ruim anderhalf uur duikt u onder in de buik van de Kemmelberg: een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning die niemand onberoerd laat. Alleen al rondlopen in de 'Operations Rooms' - het kloppend hart van de bunker - is een indrukwekkende belevenis.

Daar deze site een bepaalde moeilijkheidsgraad heeft (80 trappen naar beneden … dan ook weer terug)
is er een alternatief.
Het [F] Experience Museum is een modern interactief museum dat over een multimediaal belevingsparcours beschikt. Via dit parcours kom je alles te weten over folk en volksmuziek: de geschiedenis, de instrumenten, de liederen en de liedboeken, de dansen, de muzikanten en de festivals. In dit museum kan je alles zelf actief ontdekken via

filmpjes, geluidsfragmenten, computers met touchscreens, een dansvloer en allerhande leuke snufjes.

Wij maken van de gelegenheid gebruik om hier in Eetcafe ’t Folk in twee groepen te lunchen.
U hebt keuze tussen een Steengrill:
vlees o.a. witte worst, bloedworst, rundsvlees, spek, worst en mini-burgers
of
Vis o.a. sint-jacobsvrucht, zalmblokjes, gamba & scampi, met sausjes, slaatje & frietjes. (Keuze te melden bij de boeking)
.

Na de lunch stapt de gids mee op de autocar.
Samen met hem verkennen wij het terrein en kom je te weten wat er in WO1 achter het front is gebeurd. Tijdens deze route wordt een bezoek gebracht aan enkele sites:
Bayernwald: een unieke Duitse site met Duitse mijngangen, een mijnschacht, een loopgravenstelsel en vier bunkers. Een Commonwealth begraafplaats met karakteristieke witte grafstenen. Pool of Peace: de indrukwekkende krater ten gevolge van de op 7 juni 1917 door de Britse troepen ter ontploffing gebrachte 19 ondergrondse mijnen van Hill 60 tot Ploegsteert. In de Lettenberg zijn verschillende Britse ondergrondse hoofdkwartieren gegraven.

Om de dag Vredevol te beëindigen maken wij nog een halte in De Vrede te Vleteren alvorens de terugweg aan te vangen.

Deelname: € 42,00 / Zomaarabonnees: € 37,00 inclusief autocar en fooi chauffeur. steengrill, inkomgelden, gidsen. (Terug ± 20u00.)

Betaling op rekening BE61 9799 7377 4517 van West-In, 1082 Brussel.Last updated on 05 januari 2017 17:05